Hopp til hovedinnholdet

Puss opp selv - det klarer du!

Visste du at Norge er det landet som bruker mest penger på interiør og oppussing per innbygger? Vi er også det landet hvor flest eier egen bolig, og vi flytter ofte. Likevel er interiør og oppussing noe mange synes er vanskelig å få til selv. Dette vil Stine Skoli og Camilla Bakken gjøre noe med.
Foto & videoEgmont people
TekstRedaksjonen
Fra boka Puss opp selv

I boka Puss opp selv gir de deg den nødvendige kunnskapen du trenger for å gjøre boligen din til et drømmehjem – helt på egenhånd!

Puss opp selv

Av Camilla Bakken g Stine Skoli Ommedal

- Plassbygde møbler, eller spesiallagde løsninger, er noe som fort koster skjorta om en håndverker skal bygge dette, fordi det krever utallige arbeidstimer. Hvis du har tid, kan du på rimelig vis skape et hjem med eksklusive løsninger uten andre kostnader enn selve prisen for materialene og innsatsen du legger inn selv, sier Camilla.

I 2020 brukte vi til sammen svimlende 88 milliarder kroner på oppussing av egen bolig, et gjennomsnitt på mer enn 35 700 kr for hver husholdning i Norge.

- Det er ikke lommeboken som er avgjørende for om du trives hjemme. Svarene ligger godt plantet i deg selv, og hvilke forventninger du har til hva du kan få til. Du kan faktisk gjøre det meste selv, sier Stine Skoli.

Camilla Bakken og Stine Skoli Ommedal

Jentene vil motivere til å ta frem malerkosten og ta tak i prosjektene du har utsatt lenge.

-Hva er det verste som kan skje? Er du ikke fornøyd fra før, så kan det vel ikke bli verre? Mal det bordet du ikke liker lenger, eller sparkle den veggen som har forfalt. Kanskje er du skikkelig lei av panelet og ønsker å bytte til gips. Nå vet du hvordan, presiserer Stine.

Boka har de laget for de som ønsker å lære smarte og geniale hacks for hvordan man i teori og praksis ikke bare kan pusse opp, men også få en forståelse av farger, planer og en helhet i hjemmet.

Få en smakebit fra boka! Slik helsparkler du tapetserte vegger

Mange hjem bærer fremdeles preg av 80–90­tallet, hvor strietapet var det absolutt hotteste. Nå er det slette vegger de aller fleste vil ha, og så lenge tapetet fremdeles henger godt på veggen, kan det helsparkles. Det er til og med mye enklere enn du tror. Vegger som kan helsparkles er tapetserte vegger, eller vegger hvor tapetet er fjernet og underlaget er av gips.

DU TRENGER:

  • Grunning for tapet.
  • Rullebrett, malerulle og forlengerskaft.
  • Medium rullesparkel.
  • Sparkelspader 15 mm og 25 mm (kan også bruke større).
  • Slipemaskin elektrisk (kan leies hos byggevareforhandler).
  • Slipebrett med tilhørende slipepapir med borrelås.
Lær deg å helsparkle tapetserte vegger

Slik gjør du:

1) Start med å rullemale alle veggene som skal helsparkles, med «grunning for tapet». Dette minsker risikoen for at tapetet blærer seg eller hever seg i skjøtene under helsparkling. Obs: Ofte kan vi se at tapetet har vridd seg i hjørnene, i så fall bør du bruke en tapetkniv og skjære av en 10 cm remse fra hjørnet og ut til hver side. Hjørnet uten tapet sparkler du inn med papir­ strimmel som beskrevet under Sparkle gipsvegger, skjøter i inn­vendig hjørne, s. 76. Hvis du oppdager noen partier der tapetet har løsnet, skjærer du med en tapetkniv rundt området og fjerner tapetet som er løst.

2) Dyppmale rullen i sparkelen og mal et parti som er 1m bredt på veggen med sparkelen, rull godt over flere ganger slik at du ser at sparkelen påføres jevnt over hele bredden. Slett ut sparkelen med sparkelspadene, som brukes til å fylle inn sparkel helt opp til tak og helt ned til gulv, hvor malerulla ikke har kommet til. Slett ut så godt du klarer, jo slettere du får det, jo mindre slipejobb. Når du sletter ut sparkelen, drar du samtidig av overflødig sparkel­ masse. Ikke være bekymret om tapetet kommer litt til syne under første sparkellag. La tørke i 24 timer.

3) Påfør sparkellag nummer to på samme måte som første sparkellag. La tørke i 24 timer. Slip over veggene med en elektrisk slipemaskin. Bruk et slipebrett der du ikke kommer til med slipemaskinen. Til slutt kjenner du med hånden over hele veggen og pusser over ujevnheter med slipebrettet til alt kjennes jevnt ut. Veggen er nå klar til å males.

Tips

Tips!

Det er ikke uvanlig at du ser noen blærer i tapetet etter at du har helsparklet, la sparkelen tørke helt før du gjør noe med det. Ofte trekker blærene seg sammen igjen. Dersom det er store blærer etter tørketid, skjærer du ut området med en tapetkniv og sparkler igjen området. Det er heller ikke uvanlig at det kommer fram noen hakk eller sparkelfeil etter første strøk maling. Disse hullene flekk­ sparkler du, lar de tørke og sliper over med slipebrettet. Mal over sparkelområdet alene før du maler hele veggen.

Lag din egen sengegalv

Siden soverommet er det første du møter om morgenen, og det siste du ser om kvelden, er det ekstra viktig å sette litt fokus her. Vi skal vise hvordan du kan lage en sengegavl, det kan løfte soverommet fra å være et rom med en seng i til følelsen av å komme inn på et hotellrom.

DU TRENGER:

  • Konstruksjonsvirke,
    for eksempel: 48 × 98 mm til å lage rammeverk.
  • Materialer til å kle rammeverket.
  • Sirkelsag, gjerne på skinne, eller stikksag.
  • Lim: Tec7 eller SuperFix. Skruer.
Lag din egen sengegavl!

Slik gjør du:

1) Kapp opp alle lektene etter mål: 2 × 240 cm, 5 × 107 cm.
Obs: Du kan bruke andre mål om ønskelig, dette er kun et forslag. Skru alle lektene sammen til en ramme som vist på tegningen.

2) Fest rammen til veggen. Ønsker du å legge inn stikkontakter eller belysning, får du elektriker til å gjøre dette når rammen er oppe.

3) Start med å plate fremsiden av gavlen. Dersom du har valgt å bruke dekksider til å kle gavlen med, ønsker du å unngå å ha synlige skrue­ hull fra fremsiden.

4) For å få godt feste til rammen med dekksidene måler du opp hvor innsiden av de ytterste lektene kommer på gavlen. Merk av ytter­punkt, og skru fast en kloss (kappet fra lektene) til baksiden av dekksiden.

5) Ha lim på stenderverket før du løfter dekksiden inntil rammen,
og klemmer den på plass. Skru fast dekksiden ved å skru igjennom klossen og lekten til rammen.

Dersom du har flere dekksider, gjør du samme prosess til hele fram­siden av gavlen er kledd.

6) Kapp så til topplaten og lim den fast til toppen.

7) Til slutt kapper du til kantene på siden av gavlen. Det holder å feste sidene med lim.

Lykke til!