Hopp til hovedinnholdet

Redaksjonen anbefaler sommerbøker

TekstSandra Ågotnes Lærum
Header

Er du på let etter bøker til sommerferien? Vi i ARK leser mye, og deler gjerne våre boktips for å gi deg den beste sommerlesningen! Her finner du noe for enhver smak, både barnebøker, sakprosa, krim og romaner for sommerferien.

Tim er butikksjef i ARK Bogstadveien og liker å lese lette bøker med korte handlinger om sommeren
Tim er butikksjef i ARK Bogstadveien og liker å lese lette bøker med korte handlinger om sommeren

Tim mener disse bøkene må leses i sommer!

Tim bor i Oslo og har jobbet i Ark siden 2020, de siste tre årene som butikksjef i Bogstadveien.

"Om sommeren liker jeg å lese bøker med en kort og god handling som lett kan plukkes opp igjen dersom tiden skulle løpe fra en mellom sommerens distraksjoner."

Love me tender av Constance Debré

Love me tender skildrer en mor som noe ufrivillig mister kontakten med sønnen sin grunnet hennes egen legning. I denne selvbiografiske boken møter vi en kvinne som søker etter en mening i sin nye tilværelse, samtidig som hun ikke vil være et offer i den til tider håpløse kampen hun står i med eksmannen og det franske barnevernet. Constance var jurist og det merker man på det korte og sylskarpe språket som går rett til sakens kjerne. Trist, morsom og fin leseopplevelse!

Love me tender

Av Constance Debré

De siste kjærtegn; Øyeblikk for evigheten av Kjersti Anfinnsen

Endelig er to av mine favorittbøker i en samleutgave. En lesefest av en bok med en romankarakter man blir så utrolig glad i. Birgitte sitter i leiligheten sin i Paris etter en karriere i New York som den første kvinnelige hjertekirurgen. Kroppen gir etter og forfallet er en uunngåelig sannhet. Sarkastisk, syrlig, bitter, men så hjertevarm. Deilig korte kapitler som vil få deg til å humre, smile og reflektere rundt alderdom og et levd liv.

Det siste kjærtegn; Øyeblikk for evigheten

Av Kjersti Anfinnsen

Flere anbefalinger fra Tim

Hedda er markedssjef i ARK. Om sommeren leser hun helst lystig og sommerlig feelgood.
Hedda er markedssjef i ARK. Om sommeren leser hun helst lystig og sommerlig feelgood.

Heddas må-lese-tips til sommeren

Hedda er fra Bjørkelangen og er markedssjef i ARK. Hun er altetende når det kommer til bøker og leser alt fra Bridgerton til Dan Brown og Åsne Seierstad, og både på engelsk og norsk. Favoritt-sjangeren er krim og gjerne så skummelt at hun må sjekke at døra er låst før hun begynner å lese. Men om sommeren liker hun helst å lese lystig og lettlest feelgood. Gjerne satt i en sommerlokasjon for å få den utlimate sommerfølelsen!

Happy Place av Emily Henry

Harriet og Wynn slo opp for 6 måneder siden, men har fremdeles ikke fortalt det til vennene sine. Nå skal de på den årlige venneturen og feriere en siste sommer på hytta som skal selges. Planen er at kun Harriet skal dra, men vennene deres arrangerer for en liten overraskelse slik at også Wynn dukker opp. Klarer de å late som om alt er som før og at de fremdeles er like forelsket som da de møttes?

Happy Place er min favoritt Emily Henry bok så langt. Hjertevarm, morsom og satt til den perfekte sommerlokasjonen i et sommerhus på kysten av Maine. Man føler skikkelig med Harriet og Wynn og heier på at de skal bli sammen igjen til slutt. Og du skal lete lenge etter et like fint og sommerlig cover som passer perfekt i Instafeeden😍

Happy place

Av Emily Henry

Blue Sisters av Coco Mellors

En utrolig fin og velskrevet historie om søsterskap, sorg, avhengighet og tap. Boka handler om de fire søstrene Avery, Bonnie, Nicky og Lucky og hvordan tre av de takler (eller ikke takler) bortgangen av den fjerde søsteren. Historien blir fortalt gjennom de tre gjenlevende søstrene og finner sted både i nåtid og fortid slik at man også blir kjent med Nicky som nå er død. Avery, Bonnie og Lucky er fundamentalt forskjellige og takler dermed sorgen på hvert sitt vis. Det er først når de kommer sammen igjen, ett år etter søsterens død, at de forstår at de er avhengige av hverandre for å heles.

Coco Mellors skriver vakkert og ærlig om søskenforhold og familie. Boka er aller best når de tre søstrene samles for å rydde ut av leiligheten til deres avdøde søster. Dynamikken og kranglene som oppstår er så gjenkjennelige og realistisk beskrevet at det kunne vært en hvilken som helst krangel mellom søsken. Utenom kranglene er det også mye hjertevarme og gode refleksjoner rundt søskenforhold og det spesielle båndet søstre kan oppleve. «You never have to explain yourself to sisters».

Dette er kanskje ikke den mest lystige sommerlesningen, men garantert en av sommerens fineste bøker.

Blue sisters

Av Coco Mellors

Flere sommertips fra Hedda

Oddbjørn har vært butikkmedarbeider på ARK Egertorget i snart 18 år. Han leser helst sakprosa hele året!
Oddbjørn har vært butikkmedarbeider på ARK Egertorget i snart 18 år. Han leser helst sakprosa hele året!

Oddbjørn anbefaler sakprosa til sommerlesningen!

Oddbjørn Snekkerbakken er fra Grimstad, men bor nå i Oslo. Han har vært butikkmedarbeider i ARK Egertorget i snart 18 år, hvor han har ansvar for sakprosa. Oddbjørn leser helst sakprosa type debatt, historie og dokumentar, men liker også historiske romaner, og mørk krim. Noen av hans favoritter er Iain Pears sin Et skilt ved korsveien, Orhan Pamuks Snø, John Vaillants Tigerjakt og Niklas Natt och Dags 1793.

Mytteriet på Wager av David Grann

Bakteppet for denne medrivende fortellingen er den voksende britiske stormaktens rivalisering med det gamle spanske imperiet, bl.a. om makten til sjøs. Fartøyet Wager forliser ved en øy utenfor Patagonia i 1740. Mannskapet er en broket forsamling av tvangsrekrutterte. Forholdene på øya de strander på er grusomme for de overlevende som trues både av sult og kulde. De desperate forholdene fremtvinger mytteri mot kapteinen, og hans forsøk på å disiplinere mannskapet.

Forfatteren har gått gjennom loggbøker, og sterkt partiske skipsdagbøker, og sydd sammen en spennende true crime historie fra et historisk maritimt miljø. Særlig de som liker bøkene til Patrick O`Brian om Aubrey og Maturin vil like denne.

David Grann er også forfatteren bak en annen moderne klassiker innen true crime-sjangeren, En amerikansk forbrytelse.

Mytteriet på Wager

Av David Grann

Tyrkia- landet mellom to verdener av Stian Bromark

I fjor var det hundre år siden republikken Tyrkia ble skapt på ruinene av det Osmanske Riket. Den daværende lederen Mustafa Kemal Ataturk var en av mange autoritære reformpolitikere i den muslimske verden sin samtid. Han innførte en lang rekke reformer med sikte på å etablere en moderne sekulær stat. I dag har Tyrkia vært styrt av et konservativt muslimsk parti i mer enn tjue år. Tyrkia er et land mange av oss har et nært forhold til. Landet har også inntatt en mer sentral plass i nyhetsbildet.

Bromark har skrevet en spennende bok om det morderne Tyrkias historie. Selv om landet klarte å holde seg utenfor siste verdenskrig, har det en ganske dramatisk historie med statskupp, kuppforsøk, diktatur, militante opprør, og trøblete forhold til flere av nabolandene.

Stian Bromarks fortellerstemme er god. Han har også, sammen med Dag Herbjørnsrud, skrevet boka Frykten for Amerika, som jeg også likte svært godt.

Tyrkia - landet mellom to verdener

Av Stian Bromark

Flere sakprosa- og romantips fra Oddbjørn

Sandra er innholdsansvarlig i ARK, og en skikkelig lesehest! Om sommeren liker hun å lese romantiske romaner eller spennende krim!
Sandra er innholdsansvarlig i ARK, og en skikkelig lesehest! Om sommeren liker hun å lese romantiske romaner eller spennende krim!

Sandra anbefaler disse bøkene i sommer!

Sandra er fra Sogndal og er innholdsansvarlig i ARK. Hun har bokdilla og har sin egen blogg der hun anbefaler bøker. Hennes mål er å lese litt hver dag, og slik får hun lest mange bøker! Sandra leser alle sjangre, fra historiske romaner til grøssende thrillere og ungdomsbøker.

"Favorittsjanger er krim, så sommeren må alltid inneholde en god krimbok eller to. Men jeg er også veldig glad i å lese romantiske romaner på denne tiden av året, gjerne satt i en sommerlig setting!"

Skriket av Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst

Når to krimkonger går sammen blir det gull! Dette er en skikkelig god start på en ny serie med podkasteren Markus Heger i hovedrollen. Jeg ble så overrasket flere ganger gjennom hele historien, og dessuten er det noe forfriskende med å lese en krimbok med en podkaster i hovedrollen!

Markus Heger har et podkast-studio bak i bobilen sin. Han oppsøker åsteder for gamle og uløste krimsaker, og nøster i hva som kan ha skjedd. Nå er det saken om syv år gamle Leah som forsvant fra Fagernes for 15 år siden som tar opp tiden hans. Tidligere har han laget bare 1 episode om denne saken, men den har igjen blitt aktuell da en ny person er forsvunnet.

Utrolig god spenning. Denne kan trygt bli årets sommerkrim, du vil ikke bli skuffet!

Skriket

Av Jørn Lier Horst og Jan-Erik Fjell

Takk, bare bra av Stian Hjelvin Andersen

Endelig! Oppfølgeren til den humoristiske og underholdende En lykkelig familie er ute og helt perfekt for solsenga, hagestolen eller innekos i sommer!

I Takk, bare bra får vi et herlig gjensyn med familien Löwborg. Jeg vil ikke røpe for mye av handlingen, siden dette er en oppfølger til forrige bok, men krakeleringene vi fikk se i slutten av forrige bok er bare starten på denne, nå tar det virkelig av! Bente flykter til hytta i håp om å få grep om livet igjen, men ikke alt kan skyves under en stol. Og nå er Erik troende til å avsløre familiens mørke hemmelighet. Hvordan skal dette gå?

Som forrige gang er denne herlig dramatisk og man får virkelig bli med i de dypeste daler og de høyeste topper av følelser i livet til Bente. Heldigvis skal dette bli en trilogi, det er bare å glede seg til fortsettelsen!

Takk, bare bra

Av Stian Hjelvin Andersen

Sandra synes også du skal sjekke ut disse bøkene i sommer

Ragnhild jobber med ark.no. Om sommeren leser hun gjerne en mursteins-bok hun har utsatt altfor lenge!
Ragnhild jobber med ark.no. Om sommeren leser hun gjerne en mursteins-bok hun har utsatt altfor lenge!

Sommerens beste tips fra Ragnhild

Ragnhild er fra Dovre og jobber med ark.no. Hun elsker å lese og slukte fantasy som ung, men nå går det stort sett i romaner og sakprosa. Ragnhild setter også pris på en god og guffen krim i ny og ne.

"Om sommeren leser jeg ofte bøker jeg har hatt på radaren en stund, men ikke har hatt tid til å lese enda (gjerne en murstein). Leser også gjerne aktuelle sakprosabøker jeg kan lære noe av."

The name of the wind av Patrick Rothfuss

Her kommer boka for deg som elsker episke fantasy-mesterverk! Eller til deg som leste mye fantasy som ung og som vil finne tilbake til fantasygleden som voksen – litt sånn som meg. The Name of the Wind ble nemlig min store leseropplevelse i fjor, og i denne boka følger vi Kvothe, en beryktet magiker og eventyrer, gjennom hans livsreise. Alle tror han er død, inntil en kronikør sporer ham opp og overtaler ham til å fortelle livshistorien sin. Patrick Rothfuss' helt egne skrivekunst gjør dette til en fantastisk fortelling som jeg nesten kan garantere at man vil ønske seg mer av – heldigvis finnes det en bok nummer to og forhåpentligvis snart nummer tre!

The name of the wind

Av Patrick Rothfuss

Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten

Den dagen Nils Vik døde vant Brageprisen i fjor og har nå endelig kommet i pocket. Det er kanskje en liten roman, men en stor leseropplevelse som sitter lenge i kroppen! Vi følger Nils Vik på hans siste reise, som blir en slags dødsmeditasjon over et liv og menneskeskjebnene rundt. Spesielt kjærligheten.

Den dagen Nils Vik døde

Av Frode Grytten

Flere pocket-anbefalinger fra Ragnhild